covid19

”Nogen er nød til at tage tyren ved hornene: Hvad med vaccinens reaktogenicitet? Selvom det … ikke vil forårsage nogen langsigtede problemer … hvordan vil det opleved hos folk i offentligheden, når de begynder at føle dem? ” spørger Deborah Fuller, en vaccinolog ved University of Washington, Seattle, hvis laboratorium udvikler anden generations RNA-vacciner mod COVID-19. Hun er bekymret for, at bivirkningerne kan give vaccine tøven og det forståeligt. Bivirkningerne kan være lige så slemme som covid19 i sig selv.

Disse bekymringer opstår efter ugers gode nyhed om coronavirusvacciner: Både Moderna og Pfizer med BioNTech meddelte, at deres RNA (mRNA) vacciner nåede 95% effektivitet i kliniske forsøg med titusinder af mennesker. Virksomhederne tilføjede, at forsøgene ikke viste nogen alvorlige sikkerhedsmæssige bekymringer. Spørgsmålet er bare hvad det betyder?

Begge vacciner består af et stykke genetisk kode, der styrer produktionen af ​​coronavirusens spike-protein, leveret i en lille fedtboble kaldet en lipidnanopartikel. Nogle forskere har mistanke om, at immunsystemets reaktion på dette leveringsmiddel forårsager de kortsigtede bivirkninger.

Disse reaktioner bør ikke afholde folk fra at blive vaccineret over for en pandemisk virus, der dræber mindst en ud af 200 af dem, den inficerer, siger Florian Krammer, en vaccinolog ved Icahn School of Medicine på Mount Sinai, der deltog i Pfizers forsøg.

Ømme arme, feber og træthed er ”ubehagelige, men ikke farlige,” siger han. Jeg er slet ikke bekymret for [reaktogenicitet]. ”

Ud fra de statestikker Moderna har publiceret får 2% slemme bivirkninger som muskelsmerter, hovedpine/migræne, høj feber og træthed. De betyder at hvis Danmarks godt 3.2 mio voksne befolkning bliver vaccineret vil 64000 opleve høj feber, 144000 vil få hovedpine/migræne, 166400 vil få ledsmerter, 284800 vil have muskelsmerter og 310400 vil føle udmattelse og træthed.